Eten in zicht

Vet, is het goed of fout voor je?

Is vet nu goed of juist helemaal verkeerd voor je gezondheid? Er lijkt steeds meer verwarring te bestaan over vet in onze voeding. Om deze vraag te kunnen beantwoorden, eerst een stukje uitleg over vet.

Heb je vet nodig?

Ja, vet is nodig! Onze voeding bevat drie voedingsstoffen en vet is daar één van. De andere twee zijn koolhydraten en eiwitten. Vet uit de voeding levert energie. Vrouwen hebben gemiddeld 10 kg vet in hun lichaam en mannen 20 kg. Dit opgeslagen vet kan meerdere dagen energie leveren, zelfs als je weinig of niet eet. Erg handig als je meedoet aan Expeditie Robinson.
Vet is een bron van vitamines, namelijk vitamine A, vitamine D en vitamine E. Vet levert essentiële vetzuren. Dit zijn vetzuren die je nodig hebt voor de groei en ontwikkeling van je lichaam en hersenen. Je kunt ze alleen niet zelf maken, dus moet je ze met de voeding binnen krijgen. Vet zorgt voor een beschermlaagje. Onder de huid zodat je grote temperatuurschommelingen kunt verdragen en rond de organen om schokken op te vangen. Vet is dus super belangrijk, je kunt niet zonder.

Meer onverzadigd vet!

Vet kun je verdelen in twee groepen: Verzadigd vet en onverzadigd vet. Met de voeding krijg je altijd beide vetten binnen. Veel mensen weten dat verzadigd vet niet zo goed is. Verzadigd vet verhoogt je LDL-cholesterol en teveel LDL- cholesterol wordt gezien als verkeerd voor je hart en bloedvaten.
Verzadigd vet zit bijvoorbeeld in worst, 48+ kaas, koek, chips, snacks, roomboter en harde margarine.

Onverzadigd vet verlaagt je LDL-cholesterol. En hier gaat het om! Ik kan niet genoeg benadrukken hoe belangrijk het is om voldoende van het onverzadigde vet binnen te krijgen. Eet je hiervan te weinig, dan gaat je (verkeerde) LDL-cholesterol alsnog omhoog! Je kunt ervoor zorgen dat je voeding voldoende onverzadigd vet bevat door:

  • iedere week een keer vis te eten. Dit kan verse vis zijn, maar ook uit de diepvries. Vis is lekker bij de warme maaltijd, maar ook op je brood, op een volkoren cracker tussendoor of door een maaltijdsalade;
  • elke dag een handje ongezouten noten te eten. Bijvoorbeeld walnoten, hazelnoten, amandelen, pecanoten en paranoten. Zo uit het vuistje als vervanger van chips en koek, fijngehakt door de yoghurt of door je warme maaltijd;
  • bij je warme maaltijd olie of vloeibare margarine te gebruiken. Extra vierge olijfolie is bijvoorbeeld lekker in een dressing over je salade. De traditionele olijfolie, zonnebloemolie en margarine uit een flesje kun je gebruiken om je kip, vis, vlees en groenten in te bakken;
  • je volkoren boterham te besmeren met een zachte margarine of halvarine en als beleg eens te kiezen voor pindakaas, avocado, hummus of een ei in plaats van een plakje kaas of vleeswaren.

Kortom: je hebt vet nodig. En wanneer je het verzadigd vet zoveel mogelijk vervangt door onverzadigd vet, dan maak je een goede keuze.