Eten in zicht

Vakantie

7 tips om die gevreesde vakantiekilo’s te voorkomen

Iedereen viert de vakantie op zijn eigen manier. Vaak laten mensen hun ‘dieet’ even varen of gaan alle remmen los. Met als gevolg dat na de vakantie de (moeizaam) kwijtgeraakte kilo’s er weer aan zitten, waardoor bloedsuikers hoger zijn of je bloeddruk weer helemaal van slag is. Je baalt, je hebt het gevoel weer terug te zijn bij af en het vertrouwen in jezelf neemt af. Met deze tips zorg je ervoor dat je gewicht stabiel blijft en je niet aankomt tijdens de vakantie:

  1. Kies voor OF. Ga je bijvoorbeeld uitgebreid lunchen, kies dan daarna voor een gezonde, kleinere avondmaaltijd door alleen voor het hoofdgerecht te kiezen of voor 2 kleine voorgerechten of koffie of thee in plaats van een dessert te nemen.
  2. Luister naar je lichaam. In een restaurant zijn de porties vaak groter dan thuis. En bij een buffet is eindeloos veel keuze en er wordt steeds weer bijgevuld. Stop wanneer je vol zit, niet alles hoeft op. Eet bewust, neem de tijd en proef wat je eet door langzaam te eten en goed te kauwen, dit helpt je echt!
  3. Eet wat je écht lekker vindt. Vaak eten we uit gewoonte, zonder erbij na te denken, als het ware op de automatische piloot. Door bewust te kiezen voor wat je echt lekker vindt, kan je veel calorieën besparen. Misschien vind jij een koekje of stukje chocola bij de koffie heerlijk of juist een schaaltje chips in de loop van de avond. Weet wat je echt lekker vindt en geniet hier dan van.
  4. Eet voedzaam. We zijn geneigd ons lijf te vullen in plaats van te voeden. Zorg dat je je lichaam voedt met voldoende voedzame voedingsmiddelen zoals fruit, groente, noten, zuivel en volkoren graanproducten. Je hebt dan minder behoefte aan allerlei producten die wel even vullen, maar waarna je zo weer trek hebt.
  5. Drink voldoende water. Water zorgt voor een meer verzadigd gevoel en minder honger. Doe bijvoorbeeld een schijfje citroen of sinaasappel in je water of een takje munt en plakjes komkommer. Lekker fris en een andere smaak. Drink je graag een glas wijn of bier, combineer dit dan met water, door er water bij te drinken of door af te wisselen.
  6. Zorg voor voldoende beweging. Maak een wandeling aan het begin of einde van de dag. Kom je van het strand, loop dan daarna een blokje om. Ga lekker zwemmen. Huur een fiets. Bewegen zorgt vaak voor (nog) meer ontspanning
  7. Maak een plan. Vaak weet je wel wat je valkuilen zijn, maak hiervoor een plan. Weet je bijvoorbeeld dat jij aan het einde van de middag vaak trek hebt, neem dan iets mee voor dit moment. Bijvoorbeeld een stuk fruit, een snee brood of een bakje met noten. Hiermee voorkom je dat je naar calorierijke tussendoortjes grijpt

Fijne vakantie!