Eten in zicht

Smaak en reukverlies bij corona

Inmiddels is het COVID-19 virus alweer 2 jaar onder ons. De besmettingen met de omikron variant gaan snel rond, maar de top lijkt bereikt. De meest voorkomende klachten zijn neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, hoesten, verhoging of koorts en een plotseling van smaak en reuk zonder dat je neus verstopt zit. De heftigheid van de klachten is heel verschillend en opmerkelijk is dat het herstel met ups en downs gaat. Normaal ben je ziek en word je stapje voor stapje in stijgende lijn beter. Na een infectie met COVID-19 zien we dat dit met golven gaat.

Verlies van smaak en reuk is heel vervelend. Gelukkig heeft 90% van de mensen die hier last van heeft, het binnen 4 weken weer terug. Na een jaar heeft een klein deel van de resterende 10% hun smaak en geur nog steeds niet terug. Je zult herkennen dat je reuk ontzettend gaat missen en dat de invloed op het eten enorm groot is. Sommige mensen raken zelfs ondervoed doordat hun smaak wegblijft. En juist voor het herstel is voldoende eten en met name voldoende eiwit belangrijk.

We hebben 3 manieren om te ruiken. Alle drie zorgen ze voor dezelfde beleving. De eerste manier is de bekendste: met de neus. Receptoren geven signalen aan de hersenen en deze kunnen door middel van herinneringen de geur thuisbrengen. De neus beïnvloedt ook de smaak. De tweede manier is door te kauwen. De mond zorgt voor herkenning of iets wel of niet lekker is. Via de mond herkennen we de basissmaken zoet, zout, bitter, zuur en unami. De derde manier is via de keel. Achterin de keel worden scherpe smaken herkend en ook koolzuur.

Wat kun je doen om je eetbeleving te optimalisering en je reuk te stimuleren?

  1. Ga op zoek naar wat je lekker vindt. Prikkel jezelf door andere producten te eten dan je normaal zou eten en neem zelfs eens iets te eten wat je normaal gesproken niet zo lekker vindt. Door verlies en verandering van je smaak kunnen deze producten nu wel smaken
  2. Structuur en mondgevoel hebben een belangrijkere functie gekregen. Wissel hierin af. Wissel bijvoorbeeld yoghurt af met kwark, havermout, pudding of bavarois. Structuur brengt een stukje beleving met zich mee. Voeg bijvoorbeeld iets krokants toe aan je eten, zoals gemalen noten of pinda’s aan de avondmaaltijd
  3. Maak gebruik van kruiden en vooral van scherpe kruiden zoals peper, cayennepeper of chilivlokken. probeer niet overal zout aan toe te voegen, dit is minder gezond
  4. Het oog wil ook wat. Probeer daarom je maaltijden zo aantrekkelijk mogelijk te maken. Speel met verschillende kleuren op je bord, maak je bord mooi op en schep geen grote hoeveelheden op. Zo wordt de beleving van eten ook wat plezieriger
  5. Gebruik het kruid asafoetida, een natuurlijke smaakmaker die in de Aziatische keuken wordt gebruikt. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat sommige mensen het prettig vinden om deze smaakversterker aan hun eten toe te voegen. Asafoetida is verkrijgbaar bij de Aziatische toko en online te bestellen