Eten in zicht

Is natuurlijke suiker gezonder dan gewone suiker?

Steeds vaker zien we voedingsmiddelen die niet met gewone suiker gezoet zijn, maar met zogenaamde natuurlijke suikers. Voorbeelden van deze natuurlijke suikers zijn kokosbloesemsuiker, palmsuiker, agavesiroop, honing en ahornsiroop. Maar, wat is eigenlijk het verschil tussen deze ‘natuurlijke’ suikers en ‘gewone’ suiker? En is de één beter of gezonder dan de ander?

Wat is gewone suiker?

De gewone suiker, zeg maar suiker uit de suikerpot is witte kristalsuiker of lichtbruine rietsuiker. Kristalsuiker wordt gemaakt van de wortel van suikerbiet. Rietsuiker wordt gemaakt van de stengel van suikerriet. Beide dus ook natuurlijke suikers. 

Natuurlijke suikers

Ahornsiroop is een stroop gemaakt van het sap van de esdoorn. Palmsuiker is een suiker die oorspronkelijk werd gewonnen uit het sap van de arengpalm en de dadelpalm. Tegenwoordig wordt de suiker ook gewonnen uit het sap van de sagopalm en de kokospalm. Kokosbloesemsuiker is afkomstig van de bloesems van de kokosnootpalmboom. En agavesiroop komt uit agaveplanten. Iedere suikersoort heeft haar eigen smaak en de prijzen verschillen van elkaar.

Een vergelijk

Wanneer je de calorieën, koolhydraten en de prijs van riet- en bietsuiker vergelijkt met die van de natuurlijke suikers, geeft dit het volgende rijtje:

Per 100 gramkilocalorieën        koolhydraten in grammen        prijs per verpakking
Kristalsuiker400100€ 1.09 (1 kilo)
Rietsuiker400100€ 1.25 (500 g)
Ahornsiroop26967€ 5.19 (250 ml)
Honing32180€ 2.79 (450 g)
Palmsuiker39294€ 1.83 (250 g)
Kokosbloesemsuiker        38094€ 3.49 (200 g)
Agavesiroop28775€ 2.99 (250 ml)

Je ziet dat in alle soorten suiker calorieën en koolhydraten zitten. In de één meer dan in de ander, maar geen enkele zonder. Ook is er verschil in smaak en zeker in prijs. Maar, is natuurlijke suiker gezonder dan gewone suiker? Nee, ik denk niet dat je dat kunt zeggen. Suiker is dan uiteindelijk toch suiker, wat ook de bron is.