Januari, de maand van de goede voornemens is al weer voor de helft onderweg. Zelf ben ik van mening dat elk moment een goed moment is om te beginnen. Ook als je voornemen mislukt, je kunt steeds opnieuw beginnen. Je hebt gemiddeld 66 dagen nodig om tot gedragsverandering te komen. Om je goede voornemen vol te houden is het belangrijk om kleine stappen te nemen. Vergelijk het met een berg beklimmen, ook dit doe je stapje voor stapje. Daarnaast helpt het om een concreet plan te hebben.
Tip 1 Stel haalbare en concrete doelen
Zeg niet ik stop met alle suikers. Maar kijk waar je suiker kunt missen. Eet je bijvoorbeeld uit gewoonte een koekje bij de thee of koffie, bedenk dan een alternatief. Zoals een handje noten of een cracker. Kies voor eiwit- en vezelrijke producten tussendoor, zodat je meer en langer verzadigd bent. Dit helpt je om gezonder eten makkelijker vol te houden. Misschien ben je wel gewend om altijd zoet broodbeleg te eten. Probeer dan te variëren met hartig en zoet beleg. Sta jezelf iets toe, dit maakt het echt makkelijker. Een concreet doel kan zijn: in plaats van 4 snee brood met zoet beleg, eet ik 2 met zoet en 2 met hartig beleg. Ik haal hiervoor vleeswaren, eieren en/of notenpasta in huis.
Tip 2 Bedenk waarom je gezonder eten belangrijk vindt
Bedenk waarom je het bijvoorbeeld belangrijk vindt om minder suiker te eten. Wat levert je dat op? Wil je je fitter voelen, minder dips gedurende de dag? Of wil je juist wat kilo’s kwijt? En wat levert het je dan op wanneer je de kilo’s kwijt bent? Kun je dan weer met je (klein)kinderen spelen? Kun je weer makkelijker bewegen? Heb je meer energie? Dus bedenk:
- waarom je gezonder wilt eten
- wat jou dit oplevert op korte termijn
- wat jou dit oplevert op lange termijn
- wat je nu al goed doet
Tip 3 Sta stil bij je successen
Soms gaan veranderingen bijna ongemerkt. En vaak merken we vooral op wat niet goed gaat. Het helpt je om stil te staan bij wat er goed of beter gaat en wat je hebt bereikt. Eet je een koekje minder? Zit je broek minder strak? Voel je je fitter en ben je minder snel buiten adem als je de trap oploopt? Maak je af en toe een wandeling? Sta dagelijks stil bij alle successen, zeg ze tegen jezelf, schrijf ze eventueel op, dit houdt je gemotiveerd.
Tip 4 Zoek ondersteuning
Soms weet je goed hoe je gezonder kunt eten en weet je wat je valkuilen zijn, maar lukt het niet om te voorkomen dat je in de valkuilen stapt. Dan kan ondersteuning van een diëtist hulp bieden. Door samen te kijken waardoor je valkuilen ontstaan en wanneer je erin stapt. Door samen handvaten te bedenken zodat je niet in je valkuil stapt. Door je te helpen bij het maken van concrete en haalbare doelen. En je vaardigheden te leren die je op korte en lange termijn kunt gebruiken.