Je wilt graag afvallen. Omdat je je fitter wilt voelen, omdat je met je kinderen wilt kunnen ravotten of omdat je van je diabetes af wilt. Super goede redenen dus. Alleen ….. het lukt je niet om af te vallen. Je doet enorm je best, maar je valt niet af. Op het internet kom je allerlei diëten tegen, maar vaak spreken ze elkaar tegen. Zo langzamerhand zie je door de bomen het bos niet meer, hopeloos word je ervan. Wat kun je doen? 3 tips.
Eet wat past bij jouw lichaam
Geen mens is gelijk, wat voor een ander goed kan werken, hoeft voor jou niet het geval te zijn. Begin met kijken naar je lichaamsbouw, ben je meer een appel of juist een peer? Ben je een appel dan heb je vooral vetweefsel op je buik en romp. Ben je een peer dan heb je meer vetweefsel op je heupen.
Als je de bouw van een appel hebt, dan werken de klassieke diëten met mager eten vaak niet zo goed. Het kan zelfs zo zijn dat je weinig eet, maar toch niet afvalt. Je bent er dan bij gebaat om gezoete voedingsmiddelen en de witte meelproducten te beperken, de geraffineerde koolhydraten dus. Dit betekent dat je producten zoals ontbijtkoek, magere vruchtenyoghurt en een snee brood met appelstroop, beter kunt vervangen door een handje noten, een schaaltje volle naturel yoghurt en een snee brood met pindakaas.
Heb je meer de bouw van een peer, dan let je juist meer op de calorieën in het algemeen. Je boterham met appelstroop of jam kan dan prima.
Zorg voor voldoende slaap
De één heeft wat meer slaap nodig dan de ander, maar gemiddeld heb je als volwassene per nacht zo’n 6 tot 8 uur slaap nodig. Slaap je vaak minder dan die 6 tot 8 uur, dan kan dit ervoor zorgen dat afvallen niet lukt. Aan de ene kant omdat je door te weinig slaap moe wordt en daardoor minder calorieën verbrandt. Aan de andere kant ga je vaak meer eten, omdat je meer trek hebt, behoefte hebt aan meer energie en omdat je meer tijd hebt om te eten. Kortom zorg voor voldoende slaap, het helpt je om af te vallen.
Eet regelmatig
Regelmatig eten betekent dat je het eten over de dag verdeelt. Voor de één komt dat neer op 3 maaltijden per dag en voor de ander op 6 kleinere maaltijden. Waarvoor je kiest, maakt niet zoveel uit. Kijk naar wat bij jou past, wat jij nodig hebt en waar je behoefte aan hebt. Maar stap niet in de valkuil van overdag niet of nauwelijks eten, gevolgd door veel trek aan het einde van de dag, waardoor je uiteindelijk teveel eet of voor verkeerde calorierijke producten kiest.