Is afvallen ook voor jou het goede voornemen voor 2019? Heb je al gegoogled en ben je fantastische diëten tegen gekomen? Het ene met nog mooiere, flitsendere en snellere resultaten dan het andere. Zo verleidelijk allemaal, want natuurlijk wil jij dat ook, en je neemt je voor: deze keer gaat het me wel lukken…
Maar, wist je dat lijnen het beste recept voor overgewicht is? In het begin niet, want dan val je af, maar uiteindelijk komt bijna iedereen weer aan en eindig je vaak zwaarder dan toen je begon. Super frustrerend! Je baalt van jezelf, maar het probleem is dat het niet aan jou ligt, maar aan het lijnen, aan het dieet. Hoe dit komt?
- Omdat lijnen simpelweg niet vol te houden is. Lijnen vraagt namelijk voortdurend tijd en aandacht van je en er zijn maar weinig mensen die dat dag in dag uit, week in week uit kunnen. Of omdat het dieet eigenlijk niet past in jouw leven, bij jouw gezin, bij jouw smaak, bij jouw gewoonten.
- Omdat lijnen iets geks met je gedachten doet. Zo lang je je houdt aan het dieet, is er niets aan de hand, je voelt je goed en je bent trots op jezelf. Maar eet je een keer meer dan je mag van het dieet, dan roept dat een schuldgevoel op en het gevoel dat je het echt helemaal hebt verpest. Dit zorgt er vervolgens voor dat je nog meer koek, chips of chocolade gaat eten. Meer dan je zou doen dan wanneer je niet zou lijnen. Ook wel bekend als het ‘what the hell effect’.
- Omdat je met lijnen symptomen bestrijdt en niet de oorzaak. Bij lijnen eet je volgens een strikt opgelegd plan, maar hiermee leer je niet om je eetgewoonten te veranderen. Een dieet kun je zien als de pleister op een wond, zonder de oorzaak van de wond aan te pakken, waardoor je pleisters blijft plakken.
# en wat kun je wel doen?
Het antwoord zit in het stapsgewijs veranderen van je eetgewoonten. Want dit helpt jou om af te vallen én om het gewicht eraf te houden. Je kunt hiermee een start maken door jezelf de volgende vragen te stellen:
- Wanneer gaat het goed met je eten, waarover ben je tevreden? Noteer alles wat je kunt bedenken.
- Wanneer gaat het niet goed met je eten? Schrijf zo precies mogelijk op, op welke momenten van de dag dit is, waar je precies bent en of je alleen bent of met anderen. Zie je patronen?
- Wat wil je veranderen? Schrijf dit puntsgewijs op.
Met de antwoorden op deze vragen weet je wat je goed doet en dus NIET hoeft te veranderen (waarom zou je?) en je weet waaraan je wilt werken. De basis voor verandering van je eetgewoonten is gelegd.
- Kies vervolgens één ding (niet meer) dat je wilt veranderen. Je wilt succes, kies daarom voor een verandering die voor jou haalbaar is. Bedenk vervolgens een concreet plan hoe je dit gaat doen. Een plan waarin staat WAT je wilt veranderen, HOE je dit gaat doen en WANNEER. Ga met dit plan de komende week aan de slag.